GASTROLAB - Annorlunda mat

Our Webcam showing the Water Tower of Vasa, Finland
Tillbaka till hemsidan

Rövarstek

This free script provided by
JavaScript Kit


Från Yttre Mongoliet

Såvitt man vet härstammar rövarsteken från Yttre Mongoliet. Rövarstek har säkert tillretts under alla århundraden, eftersom det är en maträtt där man inte behöver några köksutrymmen. Det enda som behövs är någonting att gräva med och ved.


En grop i marken, där väggar och botten är täckta av rund natursten och mycket ved är det som behövs vid tillredning av rövarstek.

I Finland

I Finland blev rövarsteken allmänt känd genom Veikko Huovinens bok "Fårätarna". Boken beskriver två filurer som stjäl ett lamm då och då och tillreder lammsteken som rövarstek. Tydligen är rövarsteken fortsättnngsvis en finländsk tradition. Nästan alla länkar som hittas på ordet "rövarstek" i Google är från Finland eller har anknytning till Finland.


Först eldar man i fyra timmar...

Men inte bara rövare...

Rövare finns väl inte just mera, nutidens brottslingar skulle säkert inte klara av att tillreda en rövarstek. Därför är det upp till oss vanliga människor att låta denna tradition leva vidare.


så att stenarna i gropen blir alldeles glödheta.

Vad som behövs

För att tillreda en rövarstek behövs en bit mark, gärna lermark eller sand. Torr torvmark bör undvikas eftersom man kan få en jordbrand till stånd. Då man väljer plats bör man förstås också ge akt på eventuell brandfara, och det kan ibland behövas tillstånd för att göra upp öppen eld. På annans mark bör man nog inte tillreda rövarstek, åtminstone ifall man faktiskt inte är en rövare.

Sedan behövs ved, en skottkärra för att transportera veden - för det behövs faktiskt mycket, och en eller två spadar.


Recept för 25 personer

- Lammkött 6 kg, griskött 6 kg
- Salt och kryddor, t.ex. vitlök
- Smörpapper, aluminiumfolie
- Ett ämbar potatis
- Annat tilltugg
- och dessutom 10 flaskor fylligt rött vin att dricka till.

Skede 1:

Gräv en grop, omkring 1 meter lång, 70 cm bred och 50 cm djup.

Placera rundstenar (ifall sådana inte finns går tegelstenar nog också, men använd hellre rundstenar) längs väggarna och botten av gropen

Skede 2:

Elda friskt helst med torr björkved i gropen i 4 timmar.

Potatisarna lindas in i aluminiumfolie.


Här har gropen tömts och allt är färdigt för att placera köttbitarna i bottnen på gropen.

Det kan vara ganska varmt arbete att placera ut köttbitarna, stenarna i bottnen är flera hundra grader varma. Använd handskar som Du vätt ner med vatten från en hink och en rock med långa ärmar - likaså fuktade med vatten.

Skede 3:

Linda in köttbitarna i fuktat smörpapper (flera lager) och aluminiumfolie (flera, minst 4, lager).
Töm gropen på aska och glödande trädbitar.
Placera de inlindade köttbitarna på stenarna på bottnen av gropen.

Täck köttbitarna med de glödande träbitarna som just avlägsnats från gropen, och sedan ett tunnt lager av jord.

Röverstekarna täcks över av glödande träbitar och aska, och sedan ett tunnt jordlager ovanpå.Då biffarna är täckta blir det att elda i 3 - 4 timmar ovanpå gropen för att hålla värmen. Att göra rövarstek är ett heldagsarbete! Reservera gärna en bekväm trädgårdsstol, en flaska öl och en bra bok!

Skede 4:

Tänd en ny brasa ovanpå jordlagret och elda i tre fyra timmar. Låt sedan elden slockna. Linda in potatisarna i aluminiumfolie - och likaså andra tilltugg, t.ex. vitlök, och placera dessa sedan bland de glödande träbitarna. Vitlök får en underbar smak tillredda på detta sätt. Sötman i vitlöken tränger fram till ytan och ger en smakupplevelse som man gärna skulle unna var och en att få njuta av. Låt potatisarna mogna i närmare en timme.

Skede 5:

Samla alla gäster kring gropen, för nu börjar det spännande skedet, då man tar upp maten innifrån jordens inre. Gräv väldigt försiktigt bort det lager som täcker stekarna, försiktigt så att inte aluminiumfolen går sönder. Var beredd på att det här kan vara ett ganska så varmt arbete! ha en rock som täcker armarna, tjocka handskar och ett ämbar vatten så att Du kan fukta handskar och rockärm för att skydda Dig mot värmen! Samma utrustning behövs naturligtvis redan i det skede då man placerar stekarna på bottnen i gropen.

Skede 6:

Öppna försiktigt aluminiumfolien, och ha en kastrull i beredskap, för förutom rövarsteken så finns en god sås samlad inne i folien, häll denna i kastrullen och häll den sedan på potatisen.


Och sedan - äkta rövarbiff - någonting som de flesta av oss inte ännu har ätit. Det vill säga, en upplevelse för livet! Frys ner det som lämnar och ät upp det ur frysen vid speciellt lämpliga tillfällen under hösten!


Och sedan, skede 7 - Finalen!

Ät upp rövarsteken! Fast ni är 25 personer kommer den att räcka till, och mörare stek har få ätit. Dessutom blir det över en hel del, frys ner dessa, och ta fram ett paket ur frysen då och då under hösten, då Du vill återuppliva minnet av sommarens rövarstek!


Gastrolab Slide-Shows


Kartor och satellitbilder över alla viktiga konferensstäder


November 8, 2012