the GASTROLAB Home Page in Finnish

GASTROLAB - toisenlaista ruokaa

Vaasan vesitorni juuri nyt
Takaisin pääsivulle

Rosvopaisti

This free script provided by
JavaScript Kit


Mongoliasta kotoisin

Tiettävästi tapa valmistaa paistia maan uumenissa on kotoisin Mongoliasta. Rosvopaistia on varmaan valmistettu jo vuosisatoja, onhan se kätevä tapa valmistaa herkullista ruokaa ilman minkäänlaisia keittiötiloja tai välineitä. Ainoa mitä tarvitaan on oikeastaan lapio, jolla voidaan kaivaa.


Maassa oleva kuoppa, jonka seinämät ja pohja on vuorattu pyöreilla luonnonkivilla tarvitaan - sekä runsaasti polttopuita.

Suomessa

Veikko Huovisen kirja "Lampaansyöjät" toi rosvopaistin yleiseen tietouteen Suomessa. Tässä kirjassahan kaksi veijaria vaeltaa ympäri Suomen ja varastaa silloin tällöin lampaan, jota he sitten valmistavat rosvopaistin tapaan. Rosvopaistin tekeminen on ilmeisesti suomalainen perinne. Kun Googlessa haetaan sanalla "rosvopaisti" tulee luonnollisesti vain suomalaisia kotisivuja, mutta kun hakee vastaavalla ruotsinkielisellä sanalla "rövarstek", niin kaikki linkit joko ovat Suomesta tai liittyvät Suomeen.


Ensin poltetaan roviota maakuopassa neljän tunnin ajan...

Eikä vain rosvoja...

Aidot vanhan ajan rosvot ovat nykyään harvinaisia. Nykyajan rikolliset eivät varmaankaan pystyisi valmistamaan rosvopaistia. Sen takia on meidän tavallisten ihmisten tehtävä pitää rosvopaistin perinnettä elävänä jatkossakin.


... jotta kuopassa olevat kivet tulevat tulenkuumiksi

Mitä tarvitaan...

Rosvopaistin valmistamiseen tarvitaan pala maata, mielellään savimaata tai hiekkamaata. Kuiva turvemaa ei oikein sovi palovaaran takia. Muutenkin on hyvä jo suunnitteluvaiheessa ottaa mahdollisen palovaaran huomioon, ja joskus tarvitaan lupa avotulen tekemiseen. Toisen maassa ei oikein rosvopaistia sovi valmistaa, ainakin mikäli et ole todellinen rosvo.

Lisäksi tarvitaan lapio, kottikärry polttopuiden kuljettamiseen sekä runsaasti kuivia puita.


Rosvopaisti 25:lle henkilölle

- Lampaanliha 6 kg, sianliha 6 kg
- Suolaa ja mausteita, esimerkiksi valkosipulia
- Voipaperia, alumiinifoliota
- Ämpärillinen perunoita
- Muita lisukkeita
- ja lisäksi 10 pulloa täyteläistä punaviiniä.

Vaihe 1:

Kaiva kuoppa, noin metrin pituinen, 70 cm levyinen ja 50 cm syvä.

Vuoraa kuopan seinät ja pohja pyöreillä luonnonkivillä. Jos sellaisia ei helposti löydy, niin tiiliskivetkin käyvät. Mutta luonnonkivet antavat aidomman vaikutelman.

Skede 2:

Anna kuopan rovio palaa neljän tunnin ajan.

Perunatkin kääritään alumiinifolioon


Kuoppa on tyhjennetty ja kaikki on valmista - eli voidaan asettaa lihat kuopan pohjalle.

Lihapalojen latominen tulikuuman kuopan pohjalle on aika hikinen homma. Käytä paksuja likomärkiä käsineitä ja pidä pitkähihainen takki, jonka hihat voit välillä upottaa vesiämpäriin.

Vaihe 3:

Kääri lihapalat kosteaan voipaperiin (monta kerrosta) ja alumiinifolioon (vähintään 4 kerrosta.
Tyhjennä kuoppa, eli kaiva hiillokset kuopan reunoille.
Lado lihapalat kuopan pohjalle
Peitä lihapalat hilloksella, jonka olet juuri poistanut kuopasta, sekä ohuella maakerroksella.Kun paistit on peitetty sytytetään uusi rovio, joka saa palaa sitten 3 - 4 tunnin ajan. Rosvopaistin valmistaminen on kokopäivätyötä. Varaa mielellään mukava puutarhatuoli, pullo hyvää olutta ja mielenkiintoinen kirja!

Vaihe 4:

Sytytä uusi nuotio maakerroksen päälle ja pidä tätä palamassa noin 3 - 4 tunnin ajan. Anna sitten tulen sammua, ja pane alumiinifolioon käärityt perunat ja valkosipulit hiillokseen. Valkosipuli saa tällä tavalla valmistettuna aivan ihmeellisen hyvä maun. Sipuleissa oleva makeus pyrkiin sipulin pinnalle, ja tämän maun kokeminen ainakin kerran elämän aikana soisi kyllä jokaiselle. Anna perunat kypsyä hiilloksessa noin tunnin ajan.

Vaihe 6:

Avaa alumiinifoliot varovasti ja pidä kattila valmiina, koska rosvopaistin lisäksi löytyy täältä vallan mainiota kastiketta jota voit antaa vieraitten kaataa perunoitten päälle.


Ja sitten - aito rosvopaisti - makuelämys, jota useimmat meistä ei ole vielä päässyt kokemaan. Sen takia rosvopaistin syöminen onkin tapahtuma joka jää loppuiäksi mieleen. Paljon paisitia jää vaikka 25 henkilöä sitä nyt syö hyvällä ruokahalulla, eli pakasta loput ja syö syksyn mittaan silloin kun haluat muistella mennyttä kesää.


Ja sitten, vihdoinkin, vaihe 7 - Nyt syömään!

Syö rosvopaistia! Vaikka onkin monta syöjää ja kaikilla on hyvä ruokahalu, niin varmaan jää. Loput voit pakastaa ja nauttia syksyn mittaan erityisinä juhlahetkinä!


Gastrolab Slide-Shows


Kaikkien tärkeiden konferenssikaupunkien kartat ja satelliittikuvat


Suomalaisia kirkkoja


8 marraskuuta, 2012