the GASTROLAB Home Page

Gastrolab Webcam Medical JournalsGastrointestinal EncyclopediaEndoscopic Image Library Endoscopy Pictures ArchivesGastroenterologic CalendarEndoscopy Videoclips Allt om Kristinestad

Gastrolab Slide-Shows:

Kattpiskargränden i Kristinestad

Klicka här för att komma tillbaka till Gastrolabs hemsida.

Kristinestad ligger i södra Svenska Österbotten. Staden är stor till ytan och innevånarantalet är omkring 10.000. Staden grundades år 1649 av greve Per Brahe. Kristinestad har aldrig brunnit och därför finns ett stort antal gamla trähus bevarade. De tidigare självständiga landskommunerna Lappfjärd, Tjöck och Sideby hör numera till Kristinestad.

De viktigaste sevärdheterna i staden är den gamla Ulrika Eleonora-kyrkan, Sjöfartsmuseet och Kattpiskargränden, en av Finlands smalaste gator. Kristinestads marknad är ett välbesökt evenemang.

Kattpiskargränden i Kristinestad är trots sin ringa storlek en av Finlands mest kända gator. Den är omkring 3 kvarter lång och ställvis mindre än 3 meter bred. Man vet inte riktigt säkert hur denna gata fått sitt namn, men det förmodas att här i tiden bodde en gubbe som tog livet av sjuka kringströvande katter.

Karta över Kristinestad


Dec 21, 2006